FOLLOW / DASHBOARD

About Entries Board Linkies Credits

bila besar nanti nak jadi apa?
Wednesday, November 5, 2014 | 5:13 AM | 0 Swiftlings
"bila besar nanti nak jadi apa?"

NAK JADI MANUSIA LA GILA. TAKKAN NAK JADI ALIEN PULA. PFFFFT HAHAHAHA

(okay sila abaikan ayat di atas tu)

haaaaaaaaaaaaaaa korang. mesti selalu diajukan soalan ni waktu kecik2 dulu kan?
mestilaaaaaaaaaaaaah. orang2 tua kan busybody MUAHAHAHAHHAHAHAH
(k sorry sorry pls don't kill me dear adults, I jokes hahahaha)

okay jokes aside, memang soalan ni sangatlah popular semasa kita kecik sampailahhhh nak masuk universiti. betul tak?
jawapan korang dulu apa? nak jadi Superman/Supergirl? Princess? Barbie? Ken? ActionMan??? hahaha okay itu mungkin jawapan masa tadika lah kot. bila masuk je sekolah rendah/menengah, barulah jawapan bernas sikit, macam doktor, cikgu, Perdana Menteri,ahli bomba, polis dan sebagainya.

jawapan Farah dulu apa? selalunya bila orang tanya Farah soalan, jawapannya sama je. contoh, orang tanya: "Farah suka warna apa?" dan jawapan tetapnya adalah: IJO! (hijau) (yes I used to love green colour so much)

maka, bila orang tanya Farah nak jadi apa nanti? the answer is: DOCTOR.





Kenal tak doktor handsome tu?? alaa kalau tak kenal ni mesti tak tengok rancangan "The Doctors". dulu kat Libya, selalu tengok.

tak kenal jugak?

ni kenal?



okay2, ni last....





McDreamy pun hang tak kenai kah? adoiii -,-


pergilah google ye hahaha.

sambung balik, dulu Farah nak jadi doktor sebenarnya. tapi waktu kecik2 dulu tak tengok diaorng ni lagi, tapi sebab selalu mengunjungi hospital, jadi fascinated dengan doktor/nurse yang merawat little Faroro who got sick. sebab tu lah, I decided I wanted to be a doctor.


little did I know, being a doctor would require me to study really hard. and teenage Faroro ain't really the study gila type.................

dan juga, masa form 4 tukar cita-cita, nak jadi akauntan kononnyerlah, sebab cikgu masukkan nama le Faroro ke dalam kelas Akaun.
but balancing checkbooks and numbers weren't really fascinating to me (more like, I sucked at it, which explains my grade)

jadi apa cita-cita Faroro sebenarnya?

haha. entahlah. sangat keliru. tapi,dalam banyak2 subjek yang diambil dekat sekolah,satu je yang Faroro betul2 suka. subjek apa? ENGLISH LAH.

so I thought to myself, why don't I become a teacher? :)

from that day on, whenever someone asked me what my ambition is, I'd tell them I want to be a teacher :D

sebenarnyer, post ni nak cerita tentang reaksi orang bila Farah kata nak jadi cikgu. hahahah mukadimahnya terlalu panjang la pulak. maafkan saya :p


nak jadi cikgu apa? cikgu Bahasa Inggeris :D itulah cita-cita si Faroro setelah dia sedar ituuuuuuuuu je yang dia benor2 minaaat.


so anyway, the reactions? some of my close friends were like "yeah you can do that, I believe in you, goodluck" :)

while some.................

"seriously???" "hahaha cikgu je?" "teacher? you?!" "WHY ON EARTH DO YOU WANT TO BE A TEACHER?"

WHY ON EARTH NOT THOUGH????

Okay so their reason for reacting so negatively? they say being a teacher is boring. being a teacher is tiring. being a teacher doesn't pay good enough.


EH JAP AKU PUNYA CITA-CITA KE KAU PUNYA????

fine, bersangka baiklah.... diaorng cuma nak Faroro tak stress...... tapi COME ON! KERJAYA CIKGU TAKDELAH TERUK MANA KAN???


unlike some people, I don't want to be a millionaire.... pendapatan yang dapat menampung kos makan/minum/rumah/kereta pun dah cukuplah kotttt................................ orang yang bukan millionaire boleh tanggung semua tu....... jadi kau bising kenapa?


oh btw, this blogpost was also inspired by Sir Thina's story about the people working in the oil&gas companies and their big salaries.


when he turned to me, he said that okay jadi cikgu takde chance lah big salary macam diaorng.... unless I work for an international school...........


haha. okay. ada ke international school nak accept aku?
ni dah terlalu forward hahah form 6 pun tak habis lagi. tak pasti lagi dapat course Tesl. kalau dapat pun, tak semestinya grad terus dapat kerja jadi cikgu kan?

tapi best jugak kalau dapat kerja dekat international school! it's like... living the life I had again. except, instead of being the student, I'd be the teacher haha. thanks Sir for the idea! hahahah

and atleast I know they'd let me speak in english during the job interview!
what's this about? well. a few days ago, I attended a pre-med Diploma interview dekat suruhanjaya yang mengambil orang kerja tuuuuuuu (malas la nak sebut)
I was told speaking in english is good when being interviewed. so I did so, and what happened? they didn't like it. tau tak betapa sedihnya hati bila orang tu tengok macam sinis je, macam it was a sin for me to speak in english. there was two interviewers btw, a lady and a man. the lady was nicer though.......

Faroro ni bila dah ditegur sebab takle cakap english, mula lerr tergagap rasa macam blerghhh bila nak sambung jawab soalan si interviewer tu.
I was in that interview room for less than five minutes.... it was THAT TERRIBLE. (I'll probably write more about this in another post :p) (tibe2 rajin)

I guess I can kiss my dreams related to medic goodbye... *sobs. ohwell...

I'll just try to do my best in form 6 and be a good teacher then :D

those who don't agree with my choice, well biaqpi korang lerrrrrrrrr. malas dah nak argue.
this pic is for you.




so that's all for today. thanks for reading ;)

xoxo
Faroro